Egy jó kekszreceptet mindig szívesen látunk errefelé, már csak azért is, mert azt a bizonyos sütis üveget valamivel mindig újra kell tölteni. Az új kedvenc ez a rozskeksz recept, amit akkor próbáltam ki először, amikor egy sürgősen felhasználandó zacskó rozsliszt került elő a konyhaszekrényből. Azóta már több soron sütöttem ilyet, mert, lám-lám, egyszerű és gyors. A két kedvenc szavam, ha sütésről van szó.
Igazából nincs sok hozzáfűznivaló a recepthez, azon kívül, hogy ez a rozskeksz eteti magát, függőséget okoz, valamint hogy tökéletes kiegészítője számtalan tevékenységnek, mint például az olvasásnak, filmnézésnek, kávézásnak/teázásnak, porszívózásnak (egyből el is lehet takarítani a morzsákat!). Zuhanyzás közben még nem próbáltam, de valószínűleg ott is remekül beválik.

Egy nagyon hasznos kellék ennek a keksznek az elkészítéséhez, amit egyébként mindenkinek ajánlok, egy mérőkanál készlet: az ehhez hasonló "bögrés" (csészés?) recepteket a szabvány mérőkanalakkal a legkönnyebb elkészíteni, mert így nem kell méregetni/átváltogatni semmit, egyszerűen csak tele kell tölteni a megfelelő méretű kanalat. Tényleg hasznos befektetés. Ha mégsincs ilyened, akkor tök átlagos bögre is megteszi (legalábbis elméletileg, én még nem próbáltam ezzel a recepttel).

[recipe title=" Mogyoróvajas rozskeksz " servings="20-30 darab" time="30 perc" difficulty="könnyű"]
[recipe-ingredients]
- fél csésze vaj, szobahőmérsékleten (kb. 115g)
- fél csésze mogyoróvaj (kb. 125g)
- fél csésze sima cukor (kb. 100g)
- fél csésze barna cukor (kb. 70g)
- 1 tojás
- 1 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt (kb. 125g)
- ½ teáskanál vanília aroma
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
- Egy tálban keverd krémesre a vajat, mogyoróvajat és a cukrokat.
- Add hozzá a tojást és a vanília aromát, majd ismét keverd össze.
- Egy másik tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát és sót, majd ezt add hozzá a mogyoróvajas keverékhez, és egy spatulával forgasd össze a kettőt, épp csak addig, amíg eléggé összekeverednek.
- Ha van időd, dobd be a hűtőbe egy fél órára a mixet, hogy könnyebben tudj vele dolgozni, ha nincs, akkor jöhet a következő lépés.
- Gyúrj kb. bon-bon méretű labdákat a tésztából, és rakd ezeket egy sütőpapíros tepsibe.
- Egy villával finoman lapítsd ki a golyókat úgy, hogy a tetejükön rácsos mintázat legyen. Ehhez jó, ha belisztezed a villát, mert a tészta ragacsos.
- Süsd kb. 10 percig a sütőben, vagy amíg el nem kezd barnulni a széle, majd hagyd hűlni pár percig a tepsiben, mielőtt kivennéd (így nem fog szétesni, hanem jó ropogós lesz).
Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️