Jó ideje foglalkoztatott már a sütőtökös pite gondolata: annyira esszenciálisan őszi desszertnek tűnt már elméletben is, hogy bakancslistás volt az elkészítése. Bevallom, nem volt szerelem első kóstolásra, azóta viszont egészen hozzám nőtt. Olyannyira, hogy egy héten belül kétszer is sütöttem. Bizony. Időigényes procedúra, de megéri.
Először tisztázzuk ezt a rusztikus jelzőt: ez itt most egészen egyszerűen annyit jelent, hogy lehetne ez a sütőtökös pite elegánsabb is, de én lusta vagyok, és az élet túl rövid a felesleges pepecseléshez. Így lesz a pitéből (meg bármi másból is) rusztikus.

A sütőtökös pite alapja, ahogy minden más piténél is, a jó tészta: én mindig a jól bevált receptet használom, ami egyébként egy Jamie Oliver recept. A titok abban van, hogy nagyon, nagyon hideg vajat és nagyon, nagyon hideg vizet kell használni, és nem szabad túlkeverni a tésztát. Mondom ezt úgy, mintha sikerült volna valaha is tökéletes pitetésztát készítenem... De éppen ezért rusztikus a pite.

Két dolog a recept előtt: ez nem egynapos program. Mivel kell hozzá sütőtök, megsütve, ezért azt érdemes már előző este elkészíteni, így a pite tényleges sütésekor már csak ki kell kaparni a belét. Igen, ez erőszakosabban hangzik, mint amilyen valójában. Ha már úgyis előző este elkezdesz rákészülni, akkor érdemes a tésztát is összekeverni, aztán betenni a hűtőbe, amíg el nem jön a sütés ideje. A pitetésztának amúgy is jót tesz a hűtőben lazulás.
És akkor a recept... Öveket bekapcsolni, ez hosszú menet lesz!

[recipe title="Sütőtökös pite" servings="8 adag" time="kb. 1 óra 45 perc plusz előkészületek és hűtés" difficulty="közepes"]
[recipe-ingredients title="Hozzávalók a tésztához"]
- 350g liszt
- 250g hideg vaj, apróra kockázva
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
- 150ml hideg víz
[/recipe-ingredients]
[recipe-ingredients title="Hozzávalók a töltelékhez"]
- 1¼ tk fahéj
- ½ tk só
- ½ tk gyömbér
- ¼ tk szegfűszeg (őrölt)
- ¼ tk szerecsendió (plusz még egy csipet sosem árt)
- 2 tojás
- 350g sült sütőtök húsa (lehet kicsit több is)
- 2 tk vanília aroma
- 100g barnacukor
- 140ml habtejszín
[/recipe-ingredients]
[recipe-ingredients title="Hozzávalók a habhoz"]
- 150ml habtejszín
- 40g porcukor
- 113g mascarpone
- ½ tk vanília aroma
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
- Egy edényben keverd el a lisztet, a csipet sót, és a porcukrot, majd add hozzá a vajat és mixeld kézi mixerrel, amíg elkezd morzsássá összeállni. Ha nagyon nem megy, használd a kezed.
- Ha már kezd valamelyest összeállni a dolog, add hozzá a vizet, és mixeld amíg egyenletes tésztát nem kapsz, de vigyázz, ne keverd túl, nem baj, ha még látsz benne vajdarabokat.
- Formázz a tésztából labdát, majd valamelyest lapítsd ki koronggá, csomagold be folpackba és tedd hűtőbe legalább egy órára (vagy akár egész éjszakára).
- Enyhén lisztes felületen nyújtsd ki a tésztát úgy, hogy egy 10 centivel nagyobb legyen az átmérője, mint a pitesütő formádé, aztán béleld ki vele a formát. A lelógó széleket hajtogasd fel a forma szélére és nyomkodd el egyenletesen. Hűtsd a tésztát a formában kb. 30 percen keresztül.
- Előmelegített sütőben süsd 25-30 percig a tésztát úgy, hogy a közepére sütőpapíron súlyt teszel (mondjuk szárazbabot). Ha már kezdenek kicsit barnulni a szélek, vedd ki a súlyt, majd süsd újabb 10-15 percig alacsonyabb hőfokon (180°), amíg a közepe is szépen megsül, majd vedd ki és hagyd hűlni.
TIPP: Szurkáld meg a közepét villával, miután kivetted a súlyt, így kevésbé fog megemelkedni. - A töltelékhez keverd el a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a tojást, tököt, tejszínt és vaníliát, és keverd el alaposan.
- Öntsd a tölteléket a meghűlt formába, majd süsd a pitét 60-70 percig. Amikor a közepe még kicsit lötyög, mint a zselé, de a szélei már "szilárdak", akkor jó.
- Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felvágod.
- Tálaláshoz készítsd el a habot: a tejszínt és porcukrot verd fel, amíg hab nem lesz. Add hozzá a mascarponét és a vaníliát, és keverd, amíg kemény hab nem lesz a mixből.
Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!