Ó, a spárga. Több mint húsz évig éltem anélkül, hogy valaha is megkóstoltam volna, és a világ másik feléig kellett mennem, hogy beleszeressek egy életre – azóta térítek mindenkit buzgón, mert ez a zöldség szép, jó, könnyen elérhető, sokoldalú, szuperzöld… Egy csendes zseni, egy méltatlanul elhanyagolt hős. Egyen mindenki spárgát.
Miért? Mert a spárga tele van minden jóval és könnyen, sokféleképpen elkészíthető. Errefelé a kedvenc mód az egyszerű főzés: a megmosott spárga a lábosba, víz rá, meg egy kis só, aztán felforral és puhára főz, nagyjából negyed óra alatt – ennyi. Lehet falni köretként, magában, sózva, vagy nem. Zseni.

Lehet persze hámozni is, de én nem szoktam. Az egyetlen teendő: mielőtt megmosod, fogd meg a spárga két végét, és kezdd el meghajlítani – így letörik a szárnak az a része, ami amúgy sem főne meg rendesen, így nem lesz semmi elrághatatlan benne.
Persze lehet a spárgát kicsit komolyabban is elkészíteni, de én továbbra is az egyszerű dolgok kedvelője vagyok, úgyhogy ennél a vonalnál maradva, itt (a kép alatt) egy egyszerű spárga recept akár köretnek, akár főételnek: sajtos-tejszínes sült spárga. Nem túl csábos a külleme, de finom.

[recipe title=" Sajtos-tejszínes sült spárga " servings="4 főre" time="30 perc" difficulty="könnyű"]
[recipe-ingredients]
- Nagyjából fél kiló spárga (kicsit több, a leeső szárak miatt)
- Fél liter 20%-os főzőtejszín
- Két marék reszelt sajt (trappista vagy más félkemény)
- Egy-egy nagy csipet morzsolt oregánó, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, és rozmaring
- Só, bors ízlés szerint
- Kevés olívaolaj
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
- Egy magasabb falú tepsit kenj ki olívaolajjal.
- A megtisztított, kemény száraktól megszabadított spárgákat fektesd szép sorban a tepsibe.
- Keverd össze a tejszínt, sót, borsot és fűszereket, majd öntsd nyakon a spárgát a fűszeres tejszínnel.
- Szórd meg a tetejét reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben süsd nagyjából 20 percig (vagy amíg a sajt szépen meg nem pirul).
- Hagyd kicsit meghűlni és mehet is a tányérra.
Hajoljon hát meg mindenki a spárga nagysága előtt, és tessék nyomatni, főleg most, amikor szezonban van!