LaMimieux

Spárga, a csendes zseni

2018. május 14. - LaMimieux

Ó, a spárga. Több mint húsz évig éltem anélkül, hogy valaha is megkóstoltam volna, és a világ másik feléig kellett mennem, hogy beleszeressek egy életre – azóta térítek mindenkit buzgón, mert ez a zöldség szép, jó, könnyen elérhető, sokoldalú, szuperzöld… Egy csendes zseni, egy méltatlanul elhanyagolt hős. Egyen mindenki spárgát.

Miért? Mert a spárga tele van minden jóval és könnyen, sokféleképpen elkészíthető. Errefelé a kedvenc mód az egyszerű főzés: a megmosott spárga a lábosba, víz rá, meg egy kis só, aztán felforral és puhára főz, nagyjából negyed óra alatt – ennyi. Lehet falni köretként, magában, sózva, vagy nem. Zseni.

spárga receptek felhasználás @LaMimieux

Lehet persze hámozni is, de én nem szoktam. Az egyetlen teendő: mielőtt megmosod, fogd meg a spárga két végét, és kezdd el meghajlítani – így letörik a szárnak az a része, ami amúgy sem főne meg rendesen, így nem lesz semmi elrághatatlan benne.

Persze lehet a spárgát kicsit komolyabban is elkészíteni, de én továbbra is az egyszerű dolgok kedvelője vagyok, úgyhogy ennél a vonalnál maradva, itt (a kép alatt) egy egyszerű spárga recept akár köretnek, akár főételnek: sajtos-tejszínes sült spárga. Nem túl csábos a külleme, de finom.

spárga receptek felhasználás @LaMimieux

[recipe title=" Sajtos-tejszínes sült spárga " servings="4 főre" time="30 perc" difficulty="könnyű"]

[recipe-ingredients]

- Nagyjából fél kiló spárga (kicsit több, a leeső szárak miatt)

- Fél liter 20%-os főzőtejszín

- Két marék reszelt sajt (trappista vagy más félkemény)

- Egy-egy nagy csipet morzsolt oregánó, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, és rozmaring

- Só, bors ízlés szerint

- Kevés olívaolaj

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions title="hogyan"]

  1. Egy magasabb falú tepsit kenj ki olívaolajjal.
  2. A megtisztított, kemény száraktól megszabadított spárgákat fektesd szép sorban a tepsibe.
  3. Keverd össze a tejszínt, sót, borsot és fűszereket, majd öntsd nyakon a spárgát a fűszeres tejszínnel.
  4. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal.
  5. Előmelegített sütőben süsd nagyjából 20 percig (vagy amíg a sajt szépen meg nem pirul).
  6. Hagyd kicsit meghűlni és mehet is a tányérra.
[/recipe-directions][/recipe]

Hajoljon hát meg mindenki a spárga nagysága előtt, és tessék nyomatni, főleg most, amikor szezonban van!

spárga receptek felhasználás @LaMimieux

A bejegyzés trackback címe:

https://lamimieux.blog.hu/api/trackback/id/tr7416040978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spárga, a csendes zseni – MIXTA 2018.05.14. 18:25:42

[…] Continue reading Spárga, a csendes zseni at LaMimieux. […]
süti beállítások módosítása