A grillázs tipikusan egy egyszerű és nagyszerű dolog, ugyanis mint kiderült, meglepően nem nehéz elkészíteni. Ezt a verziót legalábbis nem, de biztosan vannak ennél bonyolultabb módszerek is.
Amit a legjobban szeretek a grillázsban (az ízén kívül), az az illata. Bennem valamiért rendkívül nosztalgikus érzést kelt, talán mert még halványan emlékszem gyerekként mekkora boldogság volt kapni egy zacskóval az utcai árustól, miután már messziről kiszimatoltad a fahéjas illatot a levegőben.

Szóval ez egy nosztalgikus recept, ami egyébként tökéletes ehető karácsonyi ajándéknak, akár az utolsó előtti pillanatban is, mert nagyjából negyed óra az elkészítése. Ha kihűlt, mehet egy papírzacskóba vagy befőttesüvegbe, és már meg is van. Még az is értékelni fogja, aki nem olyan szentimentális, mint én.
Készítheted csak egy dióféléből, de akár vegyesen is. Én mandulát, mogyorót és diót használtam, de ha csak egyet kéne választanom, az a dió lenne, a három közül neki áll a legjobban a grillázs.
[recipe title="Karácsonyi grillázs" servings="1 adag" time="kb. 15 perc" difficulty="egyszerű"]
[recipe-ingredients title="hozzávalók"]
- 60ml juharszirup
- 150g dióféle (egészben, vagy felezve)
- 1 (laza) teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szerecsendió
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
- Egy serpenyőben vagy lábasban keverd össze a fűszereket és a juharszirupot egy spatula segítségével.
- Add hozzá a dióféléket, és keverd jól össze.
- Alacsony/közepes láng felett melegítsd a keveréket, közben időnként keverd meg, nehogy leégjen.
- Vedd le a gázról nagyjából 15 perc múlva, vagy amint a juharszirup cukor formájában kicsapódik és már nem ragadnak össze darabok.
- Hagyd kihűlni, aztán már lehet is csomagolni (vagy megenni).
A kész karácsonyi grillázst eheted magában, díszíthetsz vele süteményt, mondjuk mézeskalácsot, megszórhatsz vele jégrémet vagy pudingot, és, persze, továbbadhatod ehető ajándékként is.
Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️