Nem vagyok nagy perec-fogyasztó. Amikor legutoljára perecet ettem, épp New York utcáin sétálgattam május elején… Szóval már nem most volt. Aztán egyik este a szokásos, félig tudatos, félig vak Pinterest görgetés közben rábukkantam egy perec-receptre, aminek nehéz volt ellenállni, mert konkrétan beindult tőle a nyálelválasztás.
Úgyhogy másnap perecet sütöttem. És tudjátok mit? Kifejezetten élvezetes volt. Merthogy, mint kiderült, a perec sütése egy kisebb stresszlevezető gyakorlat. Kiélheti ugyanis az ember a frusztrációját abban, hogy a nyers tésztát vehemensen csapkodja egy pulthoz/gyúródeszkához. Két legyet egy csapásra, azt mondom.

A feszültséglevezetés mellett a legjobb, hogy a perec nem fog plusz stresszt okozni, mert könnyű elkészíteni – ami nálam mindig plusz pont, mert elég lehangoló tud lenni, amikor a nagy lelkesedés meg energia-befektetés után valami rendkívül félresikerült eredményre jut az ember, csupán azért, mert nem képes elfogadni a tényt, hogy nem mesterszakács. Felháborító.

[recipe-ingredients]
- 290g liszt
- 240ml tej
- 1 zacskó instant élesztő
- 3 evőkanál cukor (lehetőleg barna, de a sima is jó)
- 2 evőkanál puha vaj + egy kevés a tetejére
- 1 teáskanál só
- 5 evőkanál szódabikarbóna feloldva kb. kb. 700ml langyos vízben
- nagy szemű só
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
- Melegítsd meg a tejet egy lábosban – nem kell, hogy forró legyen, fel pedig semmiképp ne forrjon.
- Öntsd a tejet egy tálba, és szórd rá az élesztőt, majd hagyd állni kb. 2 percig.
- Aztán add hozzá a cukrot és a lisztnek kb. felét, majd egy fakanállal keverd el.
- Kockázd fel a vajat és add a mixhez, majd a maradék lisztet, és az 1 teáskanál sót is, és keverd addig, amíg ragacsos tészta nem lesz.
- Borítsd ki a tésztát egy lisztezett felületre, és gyúrd kb. 5 percen át. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet.
- Formázz belőle labdát, tedd egy enyhén kiolajozott edénybe, takard le fólióval, és hagyd kelni meleg helyen egy órán át, amíg duplájára nem nő.
- Ha kész, borítsd ki a tálból a tésztát, húzz be neki egyet, hogy leengedjen, majd vágd fel hat egyenlő részre egy kilisztezett felületen.
- Mindegyik darabot nyújtsd ki kézzel kb. fél méteres, de inkább még hosszabb hurkákra – és itt jön a jó rész: a két szélét fogva időnként csapkodd a kinyújtott tésztát a pulthoz/deszkához.
- Formázz pereceket, majd fürdesd meg őket a szódabikarbónás vízben, aztán tedd egy sütőpapíros tepsibe őket, szórd meg nagy szemű sóval, és mehetnek az előmelegített sütőbe.
- Süsd őket kb. 10 percen át – az illat és a szín majd segít eldönteni, készen vannak-e.
- Amint kivetted a sütőből, egy-két evőkanál puha vajat mikrózz meg egy picit, hogy még puhább legyen, aztán kend le vele a forró perecek tetejét.
Ezután már csak be kell őket falni – még melegen a legjobb, csak úgy magában. �