LaMimieux

Scone, a mindentudó

2019. május 13. - LaMimieux

Vannak az ember életében sorsszerű találkozások, amik mindent megváltoztatnak. Amik új időszámítást hoznak. Ilyen találkozás volt a miénk is. Az enyém és a scone-é. Azóta nincs múlt és jövő, csak élet a scone előtt és után. Ami volt, az kopár és sivár. Ami van, az napsütötte és örökké édesen scone illatú.

Szóval igen, pár hete sütöttem egy scone-t, azóta pedig vagy még egy tucat másikat, és dúl a szerelem. Merthogy megfelel minden elvárásnak: egyszerű, gyors, sokszínű, és rendkívül finom. Lehet édes, lehet sós, alig kell hozzá pár összetevő, semmi bonyolult előkészület, semmi kényes lépés. Ha létezik tökéletes sütemény, a scone biztosan esélyes a címre.

Scone szerelem egyszerű scone recept @LaMimieux

Számtalan scone recept létezik, én ezek közül módosítottam egyet a saját ízlésem szerint. Talán pont ezért is olyan megnyerő a scone, mert lehet alakítani, a kísérletezésről nem is beszélve. Feltett szándékom annyiféle ízesítést kipróbálni, amennyivel csak elő tudok állni. Eddig került bele aszalt áfonya, aszalt sárgabarack, friss málna, eper, a következő pedig minden bizonnyal egy sós változat lesz, mondjuk spárgás. Már alig várom.

Scone szerelem egyszerű scone recept @LaMimieux

[recipe title=" Scone " servings="8 főre" time="35 perc" difficulty="könnyű"]

[recipe-ingredients]

- 360g liszt

- 30g porcukor

- 4 teáskanál sütőpor

- egy nagyobb csipet só

- 90g hideg vaj, felkockázva

- kb. egy bögrényi a választott töltelékből (pl. aszalt gyümölcs, magvak, eper, stb.)

- 2dl hideg tej (ebből tegyél félre egy bögrébe 2 teáskanálnyit)

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions title="hogyan"]

  1. Keverd össze egy edényben a lisztet, cukrot, sütőport és a sót.
  2. Add hozzá a felkockázott hideg vajat, és vagy kézzel, vagy robotgéppel keverd addig, amíg kicsit morzsaszerűvé nem válik.
  3. Add a mixhez a tölteléket és keverd el.
  4. Öntsd bele a tejet és egy kanállal keverd addig, amíg egy ragacsos tészta nem lesz belőle.
  5. Vagy a tálban, vagy egy enyhén lisztes felületen húzd össze a tésztát egy kupacba, amíg egy labdaszerűség nem lesz belőle. Nem kell tökéletesnek lennie, ragadósnak viszont igen.
  6. Borítsd ki/tedd át egy sütőpapíros tepsibe, és lapogasd el, amíg olyan 3 cm vastagságú és nagyjából kör alakú nem lesz.
  7. Egy késsel vágd félbe, aztán még egyszer és még egyszer. Kisebb szeleteket is vághatsz. A szeleteket nem kell széthúzni.
  8. Kicsit kend át a tetejét a félretett tejjel, aztán előmelegített sütőben süsd olyan 20-25 percig. Ha elkezded érezni az illatát és már szép színe van, akkor kész.
  9. Hagyd kihűlni valamelyest, közben a megmaradt kicsi tejhez keverj annyi evőkanál porcukrot, amennyitől összeáll a tej és a cukor egy sűrű mázzá. Tálalás előtt ezzel öntözd meg kicsit a scone-t.
[/recipe-directions][/recipe]

Scone szerelem egyszerű scone recept @LaMimieux

Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️

A bejegyzés trackback címe:

https://lamimieux.blog.hu/api/trackback/id/tr8616041032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása