Vannak az ember életében sorsszerű találkozások, amik mindent megváltoztatnak. Amik új időszámítást hoznak. Ilyen találkozás volt a miénk is. Az enyém és a scone-é. Azóta nincs múlt és jövő, csak élet a scone előtt és után. Ami volt, az kopár és sivár. Ami van, az napsütötte és örökké édesen scone illatú.
Szóval igen, pár hete sütöttem egy scone-t, azóta pedig vagy még egy tucat másikat, és dúl a szerelem. Merthogy megfelel minden elvárásnak: egyszerű, gyors, sokszínű, és rendkívül finom. Lehet édes, lehet sós, alig kell hozzá pár összetevő, semmi bonyolult előkészület, semmi kényes lépés. Ha létezik tökéletes sütemény, a scone biztosan esélyes a címre.

Számtalan scone recept létezik, én ezek közül módosítottam egyet a saját ízlésem szerint. Talán pont ezért is olyan megnyerő a scone, mert lehet alakítani, a kísérletezésről nem is beszélve. Feltett szándékom annyiféle ízesítést kipróbálni, amennyivel csak elő tudok állni. Eddig került bele aszalt áfonya, aszalt sárgabarack, friss málna, eper, a következő pedig minden bizonnyal egy sós változat lesz, mondjuk spárgás. Már alig várom.

[recipe title=" Scone " servings="8 főre" time="35 perc" difficulty="könnyű"]
[recipe-ingredients]
- 360g liszt
- 30g porcukor
- 4 teáskanál sütőpor
- egy nagyobb csipet só
- 90g hideg vaj, felkockázva
- kb. egy bögrényi a választott töltelékből (pl. aszalt gyümölcs, magvak, eper, stb.)
- 2dl hideg tej (ebből tegyél félre egy bögrébe 2 teáskanálnyit)
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
- Keverd össze egy edényben a lisztet, cukrot, sütőport és a sót.
- Add hozzá a felkockázott hideg vajat, és vagy kézzel, vagy robotgéppel keverd addig, amíg kicsit morzsaszerűvé nem válik.
- Add a mixhez a tölteléket és keverd el.
- Öntsd bele a tejet és egy kanállal keverd addig, amíg egy ragacsos tészta nem lesz belőle.
- Vagy a tálban, vagy egy enyhén lisztes felületen húzd össze a tésztát egy kupacba, amíg egy labdaszerűség nem lesz belőle. Nem kell tökéletesnek lennie, ragadósnak viszont igen.
- Borítsd ki/tedd át egy sütőpapíros tepsibe, és lapogasd el, amíg olyan 3 cm vastagságú és nagyjából kör alakú nem lesz.
- Egy késsel vágd félbe, aztán még egyszer és még egyszer. Kisebb szeleteket is vághatsz. A szeleteket nem kell széthúzni.
- Kicsit kend át a tetejét a félretett tejjel, aztán előmelegített sütőben süsd olyan 20-25 percig. Ha elkezded érezni az illatát és már szép színe van, akkor kész.
- Hagyd kihűlni valamelyest, közben a megmaradt kicsi tejhez keverj annyi evőkanál porcukrot, amennyitől összeáll a tej és a cukor egy sűrű mázzá. Tálalás előtt ezzel öntözd meg kicsit a scone-t.
Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️