LaMimieux

Pí-napi mini almás piték

2017. március 14. - LaMimieux

 

Nem tudok ellenállni egy jó szóviccnek, így születtek meg ezek az almás piték Pí-napon. Merthogy PÍte… Ohahaha! Az már csak ráadás, hogy van a pincében egy csomócsomó megpunnyadt alma, amik másra már nem nagyon jók, csakis sütésre. Na meg aztán, egy jó almás pite mindig öröm. És ráadásul még Jamie Oliver könyvében is van egy almás pite recept?! Hát ezek után már tényleg kihagyhatatlan az alkalom.

Nem ez volt az első pitém, már évek óta nagy kedvenc, főleg szilvával, nyáron, mert hát mikor máskor a legjobb a sütő mellett pörögni, mint a negyven fokban? (Amúgy ilyenkor, amikor még csak tíz fok van. Ezerszer túlélhetőbb.) Viszont ezt a receptet még nem próbáltam, úgyhogy most ő került bevetésre, és megtartjuk.

almás pite @LaMimieux

Na persze, hogy ne legyen olyan egyszerű, kicsit csavartam a dolgon, és mini pitéket sütöttem, muffin tepsikben, amiket soha többet az életben nem lehet majd ezután elmosni. Oké, annyira nem vészes a helyzet, de talán nem a legbölcsebb döntés volt, hiába volt kivajazva minden. Azért aki vállalkozó kedvű (vagy van valami szuper varázstrükkje, hogy ne tapadjon-ragadjon semmi sehova), annak ajánlom a dolgot. Amúgy meg lehet az egészet egyben sütni, mint a normális pitéket szokás (azoknak, akik nem mazochisták persze).

Kisebb módosításokkal 15 darab muffin méretű almás pite került ki ebből a kalandból, szóval ezek a mennyiségek ennyihez elegendőek, és ilyen formátumban. Lássuklássuk.

almás pite @LaMimieux

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 7-8 közepes alma
  • Fél citrom leve
  • 40g vaj
  • 70g cukor
  • 1tk fahéj
  • 1 csipet szerecsendió

Hogyan:

  1. Az almákat hámozd meg, vágd ki a magházakat, és kockázd fel őket viszonylag apróra.
  2. Facsard rá a citrom levét.
  3. Egy lábasban olvaszd fel a vajat és a cukrot.
  4. Add hozzá a fűszereket, keverd el, majd borítsd bele az almát is.
  5. Időnként megkeverve főzd kb. 10 percig a mixet, majd tedd félre kihűlni.
almás pite @LaMimieux

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 g vaj (hidegen… a Faltól északra szintű hidegen)
  • 350 g liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só
  • 150 ml hideg víz
  • 1 tojás felverve

Hogyan:

  1. A vajat kockázd fel apróra (így könnyebb lesz majd kezelni a tésztát), és tedd a fagyasztóba, hogy jó hideg legyen.
  2. Egy edényben keverd el a lisztet, egy csipet sót, és a porcukrot, majd add hozzá a vajat és mixeld kézi mixerrel. Ha nagyon nem megy, használd a kezed (plusz pont a jéghideg kezekért).
    TIPP: a pitemóka kulcsa a hideg, tényleg hideg vaj, ezért kell ennyit finomkodni.
  3. Ha már kezd valamelyest összeállni a dolog, add hozzá a vizet, és mixeld amíg egyenletes tésztát nem kapsz.
  4. Felezd el a tésztát, formázz kilapított korongokat, csomagold be őket folpackba, és irány a hűtő legalább 1 órára.
  5. Majd ha már minden más kész, akkor vedd ki a kis lemezeket, és nyújtsd ki őket kb. 3mm vékonyságúra – legyen alatta liszt, a sodrófán liszt, és forgasd is, hogy biztos ne tapadjon le.
  6. Szaggass nagyjából 10cm átmérőjű köröket – egy pohárral mondjuk. Gyúrd és nyújtsd ki újra a tésztát, ahányszor szükséges.
  7. Vajazd ki a muffin formákat, majd tegyél mindegyikbe egy-egy lemezkét – nyomogasd le őket alul, felül, körben, mindenhol.
  8. Ezután kanalazd bele a tölteléket mindegyik kosárkába.
  9. Tegyél a megtömött kosárkákra egy újabb lemezt, és a két réteg szélét próbáld minél jobban összenyomkodni.
  10. Kend le a muffinkákat a felvert tojással, hintsd még meg egy kis porcukorral, majd vagy vágd ki a tetejüket kis „x”-ben, vagy villával szurkáld meg, és mehetnek az előmelegített sütőbe úgy 50 percre (néha nézz rá, ha már kezd barnulni és illatos, akkor jöhetnek ki).
  11. Hagyd kihűlni, majd szedd ki őket a formákból – sok sikert! ;)
almás pite @LaMimieux

Ha sikerül kiimádkozni a formából, akkor jön a legjobb rész: lehet befalni. Magában is teljesen remekséges, de ha nagyon extra akarsz lenni, tegyél rá egy kis vaníliafagyit és akkor aztán már tényleg minden szuPÍ. Igen. Ezt leírtam… Bocsánat.

A bejegyzés trackback címe:

https://lamimieux.blog.hu/api/trackback/id/tr6716040870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása