Javában dúl a tök szezon, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó sütőtökök száma az egekbe hág, és röpke pár hét alatt igyekszik mindenki a csúcsra járatni a tökös mindenséget. Bár a sütőtök csak úgy magában a legjobb, amikor marad egy-két darab a tepsiben, akkor jön el a tökös sütik hatalomátvételének ideje.
Ez a süti nem éppen keksz, és nem is éppen puszedli, bár ízre talán az utóbbira hasonlít leginkább, elkészítésben pedig az előbbire. Szóval ez egy... kekszedli? Pukeksz? Maradjunk a puha sütőtökös keksz megnevezésnél, talán az hangzik legkevésbé úgy, mint valami furcsa néprajzi fogalom.

A jó hír az, hogy gyors és könnyű, ráadásul rendkívül jó illat lesz tőle az egész konyhában - sütőtökös, fahéjas jó illat, ami instant hangulatjavító. A rossz hír viszont, hogy ha nem akarsz csupa ragacs lenni, akkor kicsit előre kell gondolkoznod: a könnyebb kezelhetőség érdekében érdemes pár órával előbb összekeverni a tésztát és a hűtőbe tenni.

[recipe title="Puha sütőtökös keksz" servings="30 darab" time="35 perc plusz hűtés" difficulty="könnyű"]
[recipe-ingredients]
- 120g teljes kiőrlésű liszt
- 180g fehér liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- ½ teáskanál só
- 180g cukor
- 120g puha vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 bögre sült sütőtök húsa
- pár evőkanál porcukor
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
- Keverd össze egy edényben a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és sót.
- Egy másik edényben verd fel a cukrot a vajjal, majd keverd hozzá a tojást, vaníliát és sütőtököt is.
- Fokozatosan add a sütőtökös mixhez a lisztes keveréket és keverd össze.
- Tedd a tésztát a hűtőbe 3-4 órára.
- Gyúrj golyót kb. egy púpos teáskanálnyi tésztából, aztán hempergesd meg kicsit porcukorban és tedd sütőpapíros tepsibe. Egy tepsire kb. 12 darab golyót tegyél.
- Süsd előmelegített sütőben (190°C) kb. 10-15 percig.
- Hagyd kihűlni, majd tárold zárható edényben.
A porcukros hempergetést egyébként ki is lehet adni, leginkább csak dekoratív funkciója van, illetve ad egy kis extra édességet. Viszont könnyen bele is olvadhat a cukor a sütibe, még mielőtt megsülne, szóval ha mindenképp szeretnéd a hófödte látványt, akkor akár duplán is megforgathatod a golyókat a cukorban, mielőtt a sütőbe tennéd őket. Érdemes egyébként először meggyúrni a kis golyókat és a legvégére hagyni a porcukrot, aztán egyből mehet is a sütőbe.
Vagy, ha a porcukor nem szimpatikus, akkor készíthetsz hozzájuk ehelyett egy egyszerű cukros szószt is: egy teáskanál tejhez adj annyi porcukrot, amennyitől jó szószos állaga lesz (mint a scone-nál!), ezzel locsold meg a kekszeket/nem-puszedliket, ha kihűltek.

Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!