LaMimieux

Tökös nem-puszedli | Puha sütőtökös keksz

2019. október 13. - LaMimieux

Javában dúl a tök szezon, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó sütőtökök száma az egekbe hág, és röpke pár hét alatt igyekszik mindenki a csúcsra járatni a tökös mindenséget. Bár a sütőtök csak úgy magában a legjobb, amikor marad egy-két darab a tepsiben, akkor jön el a tökös sütik hatalomátvételének ideje.

Ez a süti nem éppen keksz, és nem is éppen puszedli, bár ízre talán az utóbbira hasonlít leginkább, elkészítésben pedig az előbbire. Szóval ez egy... kekszedli? Pukeksz? Maradjunk a puha sütőtökös keksz megnevezésnél, talán az hangzik legkevésbé úgy, mint valami furcsa néprajzi fogalom.

Tökös nem-puszedli puha keksz sütőtökös sütemény @LaMimieux

A jó hír az, hogy gyors és könnyű, ráadásul rendkívül jó illat lesz tőle az egész konyhában - sütőtökös, fahéjas jó illat, ami instant hangulatjavító. A rossz hír viszont, hogy ha nem akarsz csupa ragacs lenni, akkor kicsit előre kell gondolkoznod: a könnyebb kezelhetőség érdekében érdemes pár órával előbb összekeverni a tésztát és a hűtőbe tenni.

Tökös nem-puszedli puha keksz sütőtökös sütemény @LaMimieux

[recipe title="Puha sütőtökös keksz" servings="30 darab" time="35 perc plusz hűtés" difficulty="könnyű"]

[recipe-ingredients]

- 120g teljes kiőrlésű liszt

- 180g fehér liszt

- 1 teáskanál sütőpor

- 1 teáskanál szódabikarbóna

- 1 teáskanál fahéj

- ½ teáskanál szerecsendió

- ½ teáskanál só

- 180g cukor

- 120g puha vaj

- 1 tojás

- 1 teáskanál vanília aroma

- 1 bögre sült sütőtök húsa

- pár evőkanál porcukor

[/recipe-ingredients]

[recipe-directions title="hogyan"]

  1. Keverd össze egy edényben a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és sót.
  2. Egy másik edényben verd fel a cukrot a vajjal, majd keverd hozzá a tojást, vaníliát és sütőtököt is.
  3. Fokozatosan add a sütőtökös mixhez a lisztes keveréket és keverd össze.
  4. Tedd a tésztát a hűtőbe 3-4 órára.
  5. Gyúrj golyót kb. egy púpos teáskanálnyi tésztából, aztán hempergesd meg kicsit porcukorban és tedd sütőpapíros tepsibe. Egy tepsire kb. 12 darab golyót tegyél.
  6. Süsd előmelegített sütőben (190°C) kb. 10-15 percig.
  7. Hagyd kihűlni, majd tárold zárható edényben.
[/recipe-directions][/recipe]

Tökös nem-puszedli puha keksz sütőtökös sütemény @LaMimieux

A porcukros hempergetést egyébként ki is lehet adni, leginkább csak dekoratív funkciója van, illetve ad egy kis extra édességet. Viszont könnyen bele is olvadhat a cukor a sütibe, még mielőtt megsülne, szóval ha mindenképp szeretnéd a hófödte látványt, akkor akár duplán is megforgathatod a golyókat a cukorban, mielőtt a sütőbe tennéd őket. Érdemes egyébként először meggyúrni a kis golyókat és a legvégére hagyni a porcukrot, aztán egyből mehet is a sütőbe.

Vagy, ha a porcukor nem szimpatikus, akkor készíthetsz hozzájuk ehelyett egy egyszerű cukros szószt is: egy teáskanál tejhez adj annyi porcukrot, amennyitől jó szószos állaga lesz (mint a scone-nál!), ezzel locsold meg a kekszeket/nem-puszedliket, ha kihűltek.

Tökös nem-puszedli puha keksz sütőtökös sütemény @LaMimieux

Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️

A bejegyzés trackback címe:

https://lamimieux.blog.hu/api/trackback/id/tr4016041044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása