Nagy népszerűségnek örvend mostanában errefelé az édesburgonya, ami nem is csoda, mert nem csak hogy finom, de még elkészíteni is egészen könnyű, arról nem is beszélve, hogy szó szerint egy kis színt csempész ezekbe a latyakos, szürke, unalmas téli napokba.
Bár lehet az édesburit sütni, főzni, gőzölni, pirítani, nálunk a legtöbbször a legegyszerűbb módon készül el: tepsiben. Sütve. Minimális idő és energiabefektetéssel. Így több erő marad a gyors felfalásra, ami, valljuk be, nem utolsó szempont.
Azon kívül, hogy egyszerű, ez a recept sokszínű is: a sült édesburgonya önmagában is befalható, valami szószban eltunkolható, de köretként is funkcionálhat. Mondjuk nálunk általában el szokott fogyni, még mielőtt az utóbbi kettő közül bármelyikre is sor kerülhetne...
Ami fontos, hogy a szeletelésnél vigyázz az ujjadra, mert elég bosszúszomjas tud lenni ez az édesburgonya. Ha szeretnél egy kis extra ízt a fokhagymán kívül, dobj még a tepsibe pár ág rozmaringot. Utolsó tippként pedig még annyi, hogy érdemes megkóstolni egy dundibb darabot, amikor már kezded érezni a sült édesburgonya illatot – így a legkönnyebb megállapítani, hogy kell-e még sütni, vagy mér kellőképp krémes-pépes a belseje.

[recipe title=" Sült édesburgonya " servings="4 főre" time="30 perc" difficulty="könnyű"]
[recipe-ingredients]
- 3-4 darab nagyobb édesburgonya
- Olívaolaj
- Pár gerezd fokhagyma
- Só, bors ízlés szerint
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
- Egy tepsibe tegyél sütőpapírt.
- Hámozd meg az édesburgonyát, mosd meg, majd darabold fel.
- A tepsiben locsold meg pár löket olívaolajjal a szeleteket, aztán borsozd kedved szerint és kézzel jól forgasd össze az egészet.
- Rendezd el az édesburgonya darabokat, hogy ne egymás hegyén-hátán legyenek, hanem szép sorban.
- A megtisztított fokhagymagerezdeket lapítsd ki egy kés lapjával, aztán dobáld a burgonya közé.
- Előmelegített sütőben süsd nagyjából 15-20 percig (ha elkezd barnulni a vékonyabb szeletek széle, akkor már jó).
- Vedd ki a sütőből és sózd meg kedved szerint.
- Hagyd kicsit meghűlni és mehet is a tányérra.
Psszt, osztozkodni szép dolog, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! ⬇️