Mint a habos-babos desszertek elkötelezett ellenzője, nálam a könnyed, nem túl édes, lehetőleg gyümölcsös sütik játszanak, úgyhogy azt hiszem, ez a csokihabos pohárdesszert nem is igényel további magyarázatot. Mondanám, hogy a múlt héten megkezdett gluténmentes-kísérlet miatt is aktuális, de sajnos nem. Elbuktam. Tegnap pizzát ettem. Előtte meg tésztát. Szégyen-gyalázat.
Szóval egyelőre nincs gluténmentesség. Inkább úgy döntöttem, kicsit átfogóbban próbálom megközelíteni a dolgot (még akkor is, ha kevésbé célravezető), és mondjuk a délutáni nagy megéhezések során nem egy pirítóshoz fordulok megváltásért, hanem humuszba tunkolt répához. Ami egyébként nyerő kombináció.
Na, de vissza a csokihabos csodához. Jelentem, ez gluténmentes. Kapok pirospontot? Jó, a csokiban nyomokban lehet, de ezt tegyük zárójelbe. Egyszerű, nagyszerű, és ha esetleg még szezonban is lennének a gyümölcsök, akkor aztán tényleg abszolút fantasztikusság lenne a dolog. De nincsenek, szóval fagyasztott jóságokat használtam. Meg Martinis poharakat, igen, de azt nem kell nézni.
Az alapként használt recept már csak azért is szimpatikus volt, mert csupa jóság kellett bele (meg cukor), és mert mint mondtam könnyű volt és gyors. A csokihabból nálam dupla adag készült, mert legyen azért anyag azokban a poharakban, de itt most csak egy adagnyit írok le, ami egyébként négy normál méretű desszertkére elég.
Hozzávalók:
- 75 gramm étcsokoládé
- 4 evőkanál joghurt
- 2 tojásfehérje
- 2 teáskanál porcukor
- kb 350 gramm bogyósgyümölcs (nálam málna, szeder, ribizli)
Hogyan:
- A csokoládét törd kockákra, és víz felett olvaszd meg egy edényben. Tedd félre hűlni egy kicsit (kb. 5 perc), majd keverd hozzá a joghurtot.
- Verd fel a tojásfehérjét, majd amikor már kemény, add hozzá a cukrot és verd fel újra.
- Először egy kanálnyi fehérjét keverj bele a csokis mixbe, majd „hajtogasd” bele a többit is, óvatosan, hogy jó levegős maradjon.
- Oszd szét a gyümölcsöket a poharak aljába, majd kanalazd rá a csokihabot, és tedd be a hűtőbe tálalásig.
Kész is vagy, öröm-boldogság, lehet cifrázni, díszíteni, variálni, de főleg bekanalazni. ;)