Amikor még Budapest nyüzsgő városában laktam, a kedvenc reggeliző helyeim közé tartozott az IÑEZ Bagel Shop. Amikor szép idő volt, csak beugrottam elvitelre egy lazacos bagel szendvicsért és egy cappuccinóért, amiket aztán valahol a közelben egy padon ülve fogyasztottam el, miközben a város felébredt körülöttem. Beleszerettem a bagelbe, de azóta a távolság közénk állt, úgyhogy gondoltam ideje megpróbálni elkészíteni házilag.
Bár persze a nyüzsgő városi atmoszféra nélkül nem pont ugyanaz az élmény, azért több mint a semmi, szóval kerestem is egy egyszerű receptet, és bár nem a világ legszebb, legtökéletesebb bagelei lettek, azért első próbálkozásra nem rossz a végeredmény – ami egyébként határozottan nem az utolsó lesz, mert az igaz szerelem egy életen át tart, és nem mondok le a bagelről. És igen, intim viszony fűz az ételekhez. Ez van.
Nem is szaporítom tovább a szót, íme az általa használt recept. Természetesen vétettem hibát, anélkül nem lenne az igazi: szinte biztos vagyok benne, hogy csak az előírt cukor felét használtam, de hát na… Mondjuk azt, hogy szándékos volt, mert egészségesebb bagelre vágytam. Mondjuk.
A bagelek egyik felének a tetejére szezámmagot és nagy szemű sót, a másik adagra pedig lenmagot és római köményt szórtam, hogy egy kicsit megfűszerezzem a dolgokat. Szerintem bevált. Ja és egy tipp: a tészta gyúrása terapeutikus élmény, szóval ha kicsit stresszes vagy (vagy nagyon), akkor a bagel a barátod – gyúrd szanaszét azt a tésztát!
Hozzávalók:
- 7 g instant élesztő
- 4 evőkanál cukor (én nádcukrot, és csak 2 evőkanálnyit használtam)
- 2 teáskanál só
- 450 gramm liszt
- 300 ml langyos víz
- Választott feltét – én szezámmagot, nagy szemű sót, lenmagot és római köményt használtam
Hogyan:
- Keverd össze az élesztőt és egy evőkanál cukrot egy edényben, majd önts hozzá 100ml langyos vizet, és hagyd állni kb. 10 percig a mixet.
- Ezután add hozzá a maradék 200ml langyos vizet, a sót, és a lisztnek kb. a felét, és kezdd el a kezeddel összegyúrni a tésztát. Fokozatosan add hozzá a maradék lisztet, amíg egy puha, de nem ragacsos tésztává áll össze a keverék.
- Ezután tíz percig dagaszd a tésztát – ne sajnáld!
- Formázz egy labdát a tésztából és tedd egy tiszta, kicsit kiolajozott edénybe. Fedd le fóliával, tedd meleg helyre és hagyd kelni egy órát, vagy amíg duplájára nem nő a tészta.
- Melegítsd elő a sütőt, amíg a bageleket megformázod. Nagyjából 10 bagel jön ki a tésztából, akár le is mérheted, hogy mindegyik azonos súlyú legyen (olyan 70-80 gramm).
- Egy enyhén lisztezett felületen formázz kissé lapos labdákat a tésztából, és fedd le mindet fóliával, amíg a többi is elkészül, majd hagyd őket még kelni olyan 10-20 percig.
- Eközben forralj fel egy nagy fazék vizet, amihez a maradék cukrot is add hozzá.
- Lisztezd be az ujjad és lyukaszd át a bagelek közepét, és írj le kis köröket az ujjaddal, hogy kicsit nagyobb legyen a lyuk.
- Egyszerre négy bagelt tegyél a forrásban lévő vízbe és kb. egy percig hagyd benne őket. Félidőnél fordítsd meg mindet, majd vedd ki és csöpögtesd le a maradék vizet.
- Két sütőpapírral bélelt tepsiben sorakoztasd fel a bageleket, kend le a tetejüket tojásfehérjével és hintsd meg a választott feltéttel őket.
- 20-25 perc alatt süsd meg őket, amíg el nem érik a legendás aranybarna színt.
- Hagy kihűlni őket, utána pedig jó étvágyat!
Nekem 11 bagel jött ki a tésztából, kicsit apróbbak és pufibbak lettek, mint kellene, de már majdnem mind elfogyott, szóval a külsejüket az ízükben kárpótolták. És szinte biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra kisül egy adag, mert hát bagelből sosem elég, nemde?