LaMimieux

A tökéletes reggeli – zabkása

2016. szeptember 28. - LaMimieux

Az elmúlt pár év során a reggeli szép lassan előlépett a kedvenc főétkezésemmé – ezt valószínűleg az is mutatja, hogy zsinórban ez a második reggelivel kapcsolatos bejegyzésem. Azt hiszem, a reggeli-szerelem valahol ott kezdődött, amikor rászoktam arra, hogy bájos kis kávézókban kezdjem a reggelt egy rántotta, pirítós, vagy croissant mellett.

Most már sajnos nem vesz körbe a rengeteg kedves kis kávézó és reggeliző hely, így főleg ezért, részben meg költséghatékonyságból, a hangulatos reggelik elmaradoznak. Egy idő után viszont eléggé megunja az ember a szendvicset (mert ugye a granolát is elég hosszú idő után jutott eszembe újra elkészíteni), és nem minden reggel állok neki például frittatát sütni, így nem árthat valami ízletes, könnyen variálható alternatíva.

Zabkása Jamie Oliver nyomán a lamimieux.com-on


Régen a zabkása nem tartozott a kedvenceim közé, mert… Nem is tudom, miért. Annyira nem rajongok a tejes dolgokért, és - mostanáig - a zabkása nálam tejjel készült, épp ezért könnyen leégett, egyszóval egyszerű reggeli helyett kisebb rémálom volt. Aztán azt a bizonyos szakácskönyvet lapozgatva, ami miatt ez az oldal is létrejött, szembe találtam magamat egy roppant egyszerű zabkásarecepttel, és igen hamar egymásba is szerettünk. Biztosan állíthatom, hogy a zabkása is szeret engem. Azóta már több soron, több ízben is elkészült, és örömmel jelentem, bimbózó kapcsolatunk töretlenül ível felfelé.

Dicsekednék azzal, hogy fejből tudom a receptet, de tekintve annak egyszerűségét, nem akkora teljesítmény ez tőlem. Ebben a videóban Jamie Oliver ad pár tippet a feltétet illetően, innen származik az én - jelen pillanatban - kedvenc változaton is, a zabkása szeder szósszal. A recept által előírt mennyiség kb. négy adag kására elég, de én ennek csak a felét szoktam elkészíteni.

Zabkása Jamie Oliver nyomán, a lamimieux.com-on

Hozzávalók: 

  • 1 nagy bögre nagy szemű zabpehely
  • 3 nagy bögre víz
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál méz
  • 1 marék friss szeder
  • 1 teáskanál cukor
  • Egy kis reszelt dió a tetejére (opcionális)

Zabkása Jamie Oliver nyomán a lamimieux.com-on

Hogyan:

  1. A zabpelyhet a vízzel és egy csipet sóval együtt tedd fel közepes lángon főni. Forrás után vedd lejjebb, és időnként keverd meg, nehogy leragadjon.
  2. Nagyjából negyed óra után elkészül, amikor már nem folyós, hanem igazi kása állagú. Ekkor vedd le a tűzről, és keverd bele a mézet.
  3. Közben egy másik edényben kezdd el összefőzni a szedret és a cukrot, inkább kis lángon, nehogy leégjen. Amikor már valamelyest megpuhult, nyomkodd szét a szedreket, hogy kijöjjön a levük. Ha már kezd enyhén lekvárra hasonlítani és finom illata van, el is készült.
  4. Oszd szét a kását tálkákba, kanalazd a tetejére a szedres szószt (hintsd meg a dióval, ha használsz) és jó étvágyat!

Zabkása Jamie Oliver nyomán a lamimieux.com-on

Rengeteg más ízesítési lehetőség van, csak a fantázia szabhat határt. Nagyon finom például kakaóval elkeverve, vagy banánnal és fahéjjal, esetleg dióval és almával… nyugodtan lehet kísérletezni vele. És elárulom, előfordulhat, hogy én ma reggel is zabkásával indítottam a napot...

A bejegyzés trackback címe:

https://lamimieux.blog.hu/api/trackback/id/tr5316040774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása