Igen, először én is furcsán néztem. Mivel volt pár elfekvő cukkini a háznál, elmélyültem a Pinterest feneketlen világában, valami új recept után kutatva. Így bukkantam rá erre a cukkinis muffin receptre, ami kellőképp különösen hangzott ahhoz, hogy ő kerüljön ki győztesként. Gyorsan el is készítettem, és előre elárulom, hogy a receptet megtartjuk, bevált.
Hozzávalók:
- 400-450 gramm reszelt cukkini (én 430-at használtam; reszelővel vigyázni, harap!)
- 150 gramm vaj, megolvasztva
- 250 gramm cukor
- 2 tojás, felverve
- 2 teáskanál vanília aroma
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 390 gramm liszt
- 2 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- Egy csipet só
- + opcionálisan kb. egy-egy marék aszalt gyümölcs és/vagy dió
Így készül:
- A cukrot, a tojásokat, és a vaníliát egy edényben keverd össze, majd öntsd hozzá a reszelt cukkinit és az olvadt vajat. TIPP: a cukkinit előtte jól nyomkodd össze a markodban, hogy kijöjjön a sok nedvesség belőle. A belőle kifolyó zöld levet viszont ne dobd ki, egy edényben tedd félre.
- Keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, szerecsendiót, fahéjat és sót, majd öntsd hozzá a cukkinis mixhez. Ezután keverd bele az aszalt gyümölcsöt és a diót, ha használsz. Én egy marék aszalt vörös áfonyát és egy marék apróra tört diót használtam.
- Kanalazd a kész tésztát formákba – személy szerint a szilikon formát szeretem, mert könnyen kijön belőle a kész süti, nem ragad, de kinek hogy kényelmesebb.
- Előmelegített sütőben nagyjából 20-25 perc alatt elkészülnek; látni fogod, hogy szépen megemelkedik a tetejük és kezdenek megbarnulni – na, akkor már jó.
Ebből a mennyiségből 15 muffinom lett, de nagyon megtömtem a formákat, szóval ha kisebbeket szeretnél, akkor még több is kijön belőle, ami nem baj, mert elég laktató kis sütemény ez.
És ami a legjobb? Sülés közben Karácsony illatuk van! Ami, az olyan Karácsony-rajongóknak, mint én, egyáltalán nem baj, sőt, így 115 nappal Karácsony előtt külön jó, de hát ki számolja… �
Na de ne feledkezzünk meg a félretett cukkini-léről sem. Dobj bele egy pár vattakorongot, hagyd, hogy megszívják magukat, nyomkodd ki a felesleges nedvességet és voilà, kész is a „szemmaszk”! Akár egyszerre több ilyet és készíthetsz, és lefagyaszthatod egy simítózáras zacskóban, így elég lesz előkapni a fagyasztóból, amikor épp kell (persze előtte majd hagyd kicsit kiolvadni).
Ezen kívül nyugodtan használd smoothiekba, vagy juice-okhoz, mert rendkívül egészséges és tele van minden jóval!
Másnak is újdonság a cukkinis muffin?