Tél van, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is itt a forrócsoki szezon. Éljen! Bár egyébként nem mintha olyan ipari forrócsoki fogyasztó lennék, de éljen! Attól függetlenül, hogy én csak ritkán iszom forrócsokit, elméletben kifejezetten szeretem, csak sosincs kedvem nekiállni és csinálni (ja, hogy van bolti verzió is? Haha, nem. Túl egyszerű lenne). Ezzel valószínűleg másik is vannak így.
Épp ezért, a szinte instant, de azért mégis házi forrócsoki tökéletes karácsonyi ajándék, mert, ha belegondol az ember, ezzel azon túl, hogy valami ehetőt adunk (ami mindig plusz pont), még időt is ajándékozunk – ez kérem az ajándékok ötös lottója. Mármint szerintem, de azért na, objektíven sem rossz.

Ha már ehető karácsonyi ajándékok – tavaly is voltak olyanok a listán (mármint az ajándékozós listán) akik ilyet kaptak, merthogy egyébként minden jó tulajdonságuk mellett még az is elmondható ezekről, hogy viszonylag gyorsan össze lehet őket dobni, úgyhogy még utolsó pillanatos megoldásnak is jók. Úgyhogy a tavalyi granola, tökmag, és brownie mix mellé idén büszkén betársul a pálcikás forrócsoki is. Juhú!

A pálcikás forrócsoki egyik legfontosabb összetevője a, nem, nem a csoki, hanem a pálcika. Merthogy anélkül nehéz. De persze nem lehetetlen. Szóval az se csüggedjen, aki sehol nem talál pálcikát, vagy valamit, amivel azt lehetne helyettesíteni – a forrócsoki jégkocka is teljesen jó! Ez pedig a másik fontos kellék: a jégkocka készítő forma, amit szintén lehet helyettesíteni muffin sütő formákkal, vagy akármilyen más szilikonos sütőformával, csak ne legyen túl nagy (nálam egy forrócsoki nagyjából két teáskanál csokis-mixet tartalmaz). De akár még kisebb papírpoharat is lehet használni, mert az könnyen lejön a csokiról, ha már kihűlt. Szóval a lényeg, hogy abszolút rugalmasság van. Úgyis az számít, ami benne van. Az meg a csoki.

[recipe title="Pálcikás forrócsoki" servings="12 darab" time="1 óra" difficulty="könnyű"]
[recipe-ingredients]
- 270g étcsoki
- ¼ csésze/kb. 25g cukrozatlan kakaópor
- 80-100g cukor (attól függően, mennyire édesen szereted)
- 1 csipet só
- 1 csipet szerecsendió
- mini pillecukor
- tejkaramella, felaprítva
- nagyobb szemű só a tetejére
[/recipe-ingredients]
[recipe-directions title="hogyan"]
1. Gőz felett olvaszd fel a csokit, amíg lágy nem lesz.
2. Add hozzá a cukrot, sót, kakaóport és szerecsendiót, és jól keverd el.
3. A formák aljába tegyél először egy keveset az olvadt mixből, majd szórj rá az aprított tejkaramellából.
4. Töltsd fel a maradékot csokival, majd szúrd bele a pálcikát.
5. Szórd meg a tetejét tejkaramella darabokkal, nagy szemű sóval, és mini pillecukorral.
TIPP: ha nincs mini pillecukor, az sem baj, aprózz fel egy nagyot, vagy csak simán szúrj fel egyet a pálcikára.
6. Hagyd állni 5-6 órát, vagy inkább egy egész éjszakát, hogy megszilárduljon a csoki.
[/recipe-directions][/recipe]
Hogy lesz ebből forrócsoki?
Az, hogy mennyi tej kell egy forrócsokihoz, attól függ, hogy mekkorák lettek a pálcikás csodák. Az enyémek kb. 2dl tejjel tökéletesen működnek. Egyszerűen melegíts tejet egy lábosban, amíg forró nem lesz (de ne forrjon), aztán mehet egy bögrébe, bele meg a pálcika – egy kis kevergetés, olvadás, és kész is a forrócsoki.

Hogy lesz ebből ajándék?
Csomagold be a pálcikás forrócsokikat egy-egy celofánba (és persze dobj még mellé extra pillecukrot, mert abból sosem elég), kösd össze egy szalaggal/raffiával/spárgával/fonallal, és már kész is az ajándék. Már persze ha van elég lelki erőnk és nem rabolunk rá... �