LaMimieux

Mascarponés epres tart az eperszezon végére

2017. június 07. - LaMimieux

Hát persze hogy nem múlhat el az eperszezon egy rendkívül fotogén és kellőképp finom epres süti nélkül, amit, a nyári melegre való tekintettel, csak kicsit kell sütni. Mint mindig ha mascarponés dologról van szó, most is a szokásos helyzet állt elő: a hűtő hátuljában megbújt pár hamarosan lejáró dobozzal. Én összeesküvést sejtek itt, a mascarponék lázadnak… Vagy csak szeretnek bújócskázni.

A süti „legbonyolultabb” része a tészta, ami szerintem egy kisebb rémálom, de ez ne riasszon vissza senkit: teljességgel feltételezhető, hogy én vagyok a béna. Ennél a tésztánál szokott az lenni, hogy végül a kézimixer repül a sarokba, ingujj fel, és bevetésre kerülnek a kezek, mert bizony, néha azzal könnyebben lehet eredményeket elérni, mint géppel. De csak néha, lásd tojásfehérje-felverés (emelem kalapom azok előtt, akik nem borogatják sírva a bicepszüket öt perc után). Nade-nade, felesleges is szaporítani a szót, lássuk is inkább azt a receptet.

epres tart @LaMimieux

Hozzávalók a tésztához:

  • 190g liszt
  • 125g hideg vaj, felkockázva
  • 60g cukor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 375g mascarpone (1,5 doboz, ha 250g-osat használsz - vagy ami még jobb, 1 doboz + 2 evőkanál görögjoghurt)
  • 4 teáskanál cukor
  • kb 300g eper
  • fél teáskanál vanília aroma

epres tart @LaMimieux

Hogyan: 

  1. A tésztához mixelj össze mindent, amíg el nem kezd nagy morzsákká összeállni.
  2. Egy pitesütő formába borítsd át a morzsákat és nyomogasd, lapítgasd addig, amíg nagyjából egyenletes lesz mindenhol, a forma falán is.
    TIPP: használj egy kisebb poharat sodrófa gyanánt, könnyít a dolgon!
  3. Ezután tedd a formát a fagyasztóba kb. 15 perce, majd szurkáld szanaszét villával, ezután mehet az előmelegített sütőbe nagyjából 20-25 perce – vagy amíg el nem éri az elérhetetlen aranybarna árnyalatot.
  4. Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen lehűlni.
  5. Ha ez megtörtént, mixelj össze kb. 100g epret (ami leginkább egy jó nagy marékkal egyenlő) a mascarponéval, cukorral és vaníliaaromával.
  6. Egy spatulával (vagy amivel tetszik), oszlasd el a kis piteformádban a tölteléket, nyugodtan lehet púpos is.
  7. A maradék epret (ami kb. két marék) vágd félbe, és pakold szépen (vagy akár össze-vissza is, művészi szabadság van), a mascarponés töltelék tetejére.
  8. Ha van rá esély, tálalás előtt még hagyd állni egy-két órát, ha nincs, megértem, és jó étvágyat!

epres tart @LaMimieux

Az igazat megvallva, az epret nem méregettem le pontosan, szóval simán lehet, hogy ebből a mennyiségből még marad – de kinek gond az? Az eper úgyis önmagában a legjobb. És tekintve, hogy most indul a friss gyümölcsdömping, elárulok egy titkot: az eper ebben a receptben bármilyen más gyümölccsel is behelyettesíthető… ;)

epres tart @LaMimieux

A bejegyzés trackback címe:

https://lamimieux.blog.hu/api/trackback/id/tr7716040896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása