Ha egy bombabiztos süti receptet keresel, ami egyszerű, gyors, és a legtöbb esetben tuti befutó, akkor megtaláltad. Na, jó, garanciát nem vállalok, de én már jó pár éve ezt a csokis kekszet sütöm szinte minden olyan eseményre, ami süti után kiált.
Lehet, hogy nem ezek a legszebb, legcsinosabb sütemények a világon, de a külső alapján ítélni botor dolog, és igen, ez a desszertekre is vonatkozik. Ha választani kell egy habos-babos csoda és egy kissé csúnya csokis keksz között, akkor gondolkodás nélkül az utóbbiért nyúlok, mert CSOKIS KEKSZ.
Ez is egy olyan recept, amivel bátran lehet kísérletezni, és alakítgatni ízlés szerint. Készítettem már például rozsliszttel és zabpehelyliszttel is, de vegán verziót is sütöttem már belőle, amiben a tojást alma, a vajat pedig kókuszolaj helyettesítette. Szóval sokoldalú kis kekszekről van szó, lehet velük játszani, de itt most a legalapabb recept kerül bemutatásra.
Ja és nem, nem tudom megmondani, hány fokon kell sütni. Továbbra is két fokozat van nálam, a nagyon meleg és a kicsit meleg; itt most a nagyon melegre lesz szükség.
Hozzávalók:
- 200g liszt
- 3 laza teáskanál sütőpor
- 140g cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 150g vaj, puhán
- 2 tojás
- 100g étcsokoládé, felaprítva
- 50g dió, felaprítva
- 50g mogyoró, felaprítva
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
Hogyan:
- Egy edényben keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, és a szerecsendiót.
- Ezután add hozzá a vajat és a tojásokat, és keverd jól el (ehhez már gép ajánlott).
- Add hozzá a felaprított csokit, diót és mogyorót, és ismét keverd jól el.
Tipp: egyszerűbb lesz kezelni a tésztát, ha ezután becsomagolod folpackba, és 5-10 percre bedobod a fagyasztóba. - Tegyél sütőpapírt egy tepsibe, majd két teáskanál segítségével halmozz nagyobb diónyi tésztatornyokat egymástól tisztes távolságra - sütés közben majd úgyis szétfolynak.
- Előmelegített sütőben nagyjából 10 perc alatt süsd meg a kekszeket, amikor már elérte a szélük a legendás aranybarna árnyalatot, és süti-illat lengi be a konyhát, akkor készen vannak.
Tipp: ha nagyon ropogósan szereted a kekszet, akkor ne vedd még ki, hanem süsd egy pár perccel tovább. - Vedd ki a sütiket, és feltétlen hagyd kihűlni, mert úgy lesz igazán jó keksz állaga.
Mint mondtam, ezeket a kekszeket nagyon könnyű elkészíteni... Hát még befalni! Na jó, azért mindent felaprítani elég izzasztó, de azon kívül tényleg egyszerű a dolog! Próbáljátok ki és osszátok meg a tapasztalatokat hozzászólásban!