Ebben az esős, hideg őszi időben jól esik a sütögetés – már csak azért is, mert legalább jól bemelegszik a konyha… Meg persze mert egy finom sütemény néha csodákra képes. De nem biztos, hogy a szervezetünk örülne, ha egész ősszel/télen a sütire hagyatkoznánk, hogy kicsit javítsa a hangulatunkat, mert hát ott a cukor, meg a liszt, csak hogy egy pár okot említsek.
Épp ezért próbáltam kicsit átdolgozni azt a brownie receptet, ami egyszer már bevált, hogy ne csak a kis lelkem örüljön neki, de jó is legyen nekem. Pár összetevő ment, mások jöttek, az eredmény pedig egy tömény kakaós csoda, amit sokkal kisebb lelkiismeret furdalással nassolhatunk.
Személy szerint nem rajongok a túl édes dolgokért (az olyan habos-babos sütiket, amiknek azon kívül nem nagyon van ízük, hogy édesek, kifejezetten nem kedvelem), úgyhogy részemről nem volt túl nagy veszteség búcsút inteni a cukornak, de itt figyelmeztetek mindenkit, aki szerint ha süti, akkor igenis cukor: inkább a másik változatot próbáljátok!
Aki viszont szeret kísérletezni, na meg a kakaó ízét, annak meleg szívvel ajánlom ezt cukor-, vaj- és lisztmentes receptet.
Hozzávalók:
- 40g kakaópor (nem a cukrozott fajta!)
- 65 gramm zabpehely, kávédarálóban ledarálva
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 50 gramm kókuszolaj/kókuszzsír, felolvasztva
- ½ teáskanál vaníliaaroma
- 200 gramm alma hámozva, összeszeletelve (lehetőleg édes fajta)
- 1 evőkanál méz
Hogyan:
- Hámozd meg és turmixold le az almát (csutka persze nem kell!), valamint daráld le a zabpelyhet, hogy liszt-szerű állaga legyen.
- A leturmixolt almához add hozzá a tojást, mézet, a felolvasztott kókuszt, és a vaníliaaromát, és keverd össze jól.
- Egy edényben keverd el a száraz összetevőket (zabpehely-liszt, kakaópor, só, sütőpor), majd add hozzá az almás keverékhez, és keverd, amíg egyenletessé nem válik. Ragacsos, nyúlós mixet kapsz így.
- Öntsd ki egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy hőálló edénybe, és mehet is az előmelegített sütőbe, nagyjából 30 perce.
- Amikor már szépen megreped a teteje, akkor el is készült. Hagyd hűlni egy kicsit (ha tudod) és tálald ízlés szerint.
Tálaláshoz az egyik legjobb szerintem a házi meggydzsem, mert a kicsit savanykás ízvilág jól passzol a kakaós, bársonyos browniehoz. Aki kicsit édesebb sütire vágyik, de nem ragaszkodik a cukorhoz, az megpróbálhat több mézet tenni bele, esetleg juharszirupot is próbálhatunk helyette. Ha pedig túl kakaós, akkor egyszerűen tegyünk bele kevesebbet.
Vegánoknak is tudom ajánlani a receptet: a két tojás helyett egyszerűen adjunk hozzá kb. még egy almányi almaszószt. Ha valaki kipróbálja, szívesen meghallgatom (elolvasom) a tapasztalatokat! :)