Nemrég voltak energiafalatok, most meg energiaszeletek? Talán többet kellene aludni? A válasz igen, de ezek a sütés nélküli energiaszeletek most kivételesen nem ezért születtek, hanem mert van nekem egy húgom, aki abban a szerencsétlen/szerencsés helyzetben van (életkor függvénye, ki hogyan gondolja), hogy középiskolás. És én, a jó nővér, aki még élénken emlékszik a hetedik óra meg a fakt előtti gyötrő gyomorkorgásra, és a szokásos szendvics monotonitására, úgy döntöttem, hogy leszek a nap hőse.

Ezért készítettem valamit, amit el tud vinni, ami finom, és ami még egy kis energiát is ad ahhoz, hogy túlélje a napot – ja és persze az is szempont volt, hogy gyorsan és könnyen elkészüljön, mert az én önfeláldozásomnak is vannak határai. Ezek a szeletek lettek belőle, amiket talán könnyebb szállítani, mint a falatkákat, meg talán kiadósabbak is. Nnna most, nem mondom, hogy enyém Az Év Nővére Díj, de szavazni a kommentekben lehet.

Az itt leírt mennyiségekből amúgy nem valami hatalmas adag jön ki, ami persze attól is függ, hogy mekkorára vágod fel, nálam hat szelet lett a végeredmény. Bár próbáltam megadni grammban is mindent, ha gyakran sütögetsz/dobsz össze ilyen dolgokat, mindenképp ajánlom egy mérőkanál-készlet beszerzését, mert nagyon meg tudja könnyíteni a folyamatot (és akkor nem kell elgondolkozni, hogy a „csésze” mint mértékegység most akkor pontosan mit is jelent – giga félliteres bögrét, vagy apró kávéscsészét). Hűtőben egyébként pár napig eltárolhatóak a szeletek, talán kicsit jobban össze is állnak, ha mondjuk, egy éjszakát hagyod ott pihenni, másnap meg már lehet is vinni őket munkába/iskolába/vagy csak úgy reggelire fogyasztani.

Ez a recept (amit a kép alatt meg is találsz) is, mint szinte minden, ami ide kikerül, abszolút személyre szabható, turbózható, szóval csak tessék. Sőt, vegánbaráttá is varázsolható, csak a méz az, amit le kell cserélni hozzá. Sőt, gluténérzékenyeknek is jó, csak a zabpelyhet kell valamivel helyettesíteni. Kész kaméleonok ezek az energiaszeletek, én mondom.

[recipe title=" Sütés nélküli energiaszeletek" servings="6" time="30 perc" difficulty="könnyű"]
[recipe-ingredients]
- ½ csésze/60g zabpehely
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- ½ csésze/70g mandula, durván felaprítva
- 2 evőkanál méz
- ½ csésze/65g aszalt áfonya
- egy csipet szerecsendió (opcionális)
[/recipe-ingredients] [recipe-directions title="hogyan"]
1. Az aszalt áfonyát ételaprítóban pörgesd, amíg apró nem lesz.
2. Egy edényben keverd össze a durvára szelt mandulával és a zabpehellyel.
TIPP: a mandulát és a zabpelyhet kicsit pirítsd meg egy serpenyőben, és adj hozzá egy csipet őrült szerecsendiót, hogy fokozd az ízeket.
3. A mogyoróvajat és a mézet olvaszd fel egy edényben alacsony láng fölött, aztán öntsd a többiekhez és kavard el az egészet alaposan.
4. Egy tepsit/edényt bélelj ki sütőpapírral, kanalazd bele a masszát, és kézzel lapogasd olyan vastagságúra, ami szimpatikus. Fontos, hogy alaposan összenyomkodd az egészet, hogy utána egyben maradjon.
5. Takard le vagy a sütőpapír szabad felével, vagy fóliával, és tedd a hűtőbe kb. negyedórára, hogy megszilárduljon. Utána már csak fel kell szelned, és kész is!
[/recipe-directions][/recipe]
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, mert osztozkodni szép dolog! �⬇️