LaMimieux

Tojás a köbön

2017. január 18. - LaMimieux

A tojás szuper. Na meg túlmisztifikált. Persze, ha tökéletes tojást szeretnél, akkor nem árt pontosnak lenni, meg tudni, mit csinálsz, de ki mondta, hogy tökéletesnek kell lennie? Személy szerint rajongok a tökéletlenségért, és ez a tojásokra is igaz. És igen, már most látom, hogy ez a bejegyzés tele lesz áthallásokkal, de annyi baj legyen. Ezt az áldozatot hajlandó vagyok meghozni a tojás demisztifikálásáért.

Tekintve, hogy hetente nagyjából öt nap tojást reggelizem, és még nem kaptam szalmonella-mérgezést, azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy azért a tojáskészítés annyira nem rakétatudomány. Nem egyszer kaptam már aggodalmas megjegyzéseket a tojásfőzésemmel kapcsolatban, pedig ez is csak főzés, és a főzés nem a szabályok szigorú betartásáról szól, hanem a mókáról. Próbálj ki dolgokat, ha nem válik be, felejtsd el őket, és próbáld meg élvezni is egy kicsit, ne csak muszájból csinálni.

Mindent a tojásról

Nem fogok most olyan bonyolultságos reggelikről beszélni, mint a frittata vagy az omlett, helyette megmutatom a, szerintem, három legegyszerűbb módját annak, hogyan kerülhet a reggelid középpontjába a tojás. És igen, valószínűleg nem sok újat fogok mondani, mert tényleg nem rakétatudomány. De hátha ad egy kis inspirációt, vagy valami új tippet, mert nem mindenben a hagyományos nyomvonalat követem (avagy rosszul csinálom, ugyebár). Na de lássuk azokat a tojásokat…

A személyes kedvenc: lágytojás

Mindent a tojásról

Ha engem kérdezel, lágyan a legjobb. Régen mindig elrontottam, nem tudtam mikor kell kivenni, folyós maradt a fehérje, szóval nem volt túl nagy siker. Aztán kialakítottam egy módszert, ami nekem bevált, és most nagy a szerelem. Egy kis lábasba (én egyszerre egy vagy két tojást szoktam készíteni, szóval elég a kicsi is) tedd bele a tojásokat, engedj annyi vizet rájuk, hogy épp ellepje őket, aztán forrald fel a vizet, vedd le takarékra, várj három percet, vedd ki a tojást, fürdesd meg hideg vízben, és kész is a csoda. Dobj bele a mixbe még egy kis pirítóst, sót, borsot, esetleg zöldséget, és kész is a tökéletes reggeli.

Megjegyzés: lehet, hogy elsőre nem sikerül, mert sok minden függ az edény méretén, a víz mennyiségén, na meg az univerzum jóindulatán, de ha egyszer belejössz, már menni fog.

A legkönnyebb: főtt tojás

Mindent a tojásról

Az általam használt módszerben a legjobb, hogy egyszerre tudok készíteni akár lágy és főtt tojást is, merthogy a módszer itt is ugyanaz: tojás az edénybe, rá víz, felforral, levesz takarékra és vár. Hogy mennyit, az attól függ, hogy mennyire akarod keményre a tojássárgáját. Én nagyjából hat percre szoktam, mert szerintem jobb puhán, de még tíz perccel sem fogod túlfőzni. Fürdesd meg ezeket is, és akárcsak a lágy, a főtt tojás is teljesen jó pirítóssal, sóval, borssal, zöldséggel, vagy akár salátába is.

Az ál-kifinomult verzió: a nem-tükörtojás

Mindent a tojásról

Nem rajongok annyira a tükörtojásért, a buggyantottat meg túl bonyolult elkészíteni, szóval ez az arany középút számomra. Fogalmam sincs, magyarul mi a megfelelő kifejezés a „basted” tojásra, ami félúton van a tükör- és a buggyantott tojás között. Az egész annyiból áll, hogy egy serpenyőben melegítünk egy kis zsiradékot, ráöntjük a tojást, várunk nagyjából fél percet, hogy a széle elkezdjen fehéredni, majd hozzáadunk egy evőkanálnyi vizet, lefedjük, és 1-2 percig főni hagyjuk – attól függően, hogy mennyire akarjuk folyósra a sárgáját. Még csak néhányszor készítettem így tojást, úgyhogy van még mit gyakorolni, de eddig tetszetős, és ismét, pirítós, só, bors, stb.

Ennyi lenne – három egyszerű és gyors tojás recept, ami új szintre emeli a reggelit. Aztán amikor több időd van, meg lehet szelídíteni az omlettet vagy a frittatát is, de erről majd beszélünk máskor. Addig is éljen az egyszerűség!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lamimieux.blog.hu/api/trackback/id/tr10016040850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása