Még egyszer réges-régen vettünk egy bájos, koporsó alakú tortaformát. Bár akkor mókás ötletnek tűnt, mondanom sem kell, hogy nem nagyon használtuk, így csak a szekrény aljában lapult. Most azonban a kezembe került, és mivel közeleg a Halloween, így pont illőnek tűnt egy koporsó alakú horrortorta megsütése.
Nem nagyon szoktam tortát sütni, mert a piskóta sütését mindig olyan bonyolult művészetként festik le. Persze, jobban oda kell figyelni a lépésekre, mint más sütiknél, de ettől függetlenül azt hiszem, túl van egy kicsit misztifikálva a dolog.
Na persze arra nem árthat odafigyelni, hogy egy recept elfelezésénél a sütési időt is kicsit, épp csak egy kicsikét csökkenteni kell… A szénfeketére sült piskóta ugyanis nem annyira finom.
Szóval ez a recept a rendes, kerek tortaformás alap fele csak, így megsütni is kevesebb idő kell. Hogy milyen melegnek kell pontosan lennie a sütőnek, azt nem tudom megmondani – bár a receptek mindig megadják, nálam két fokozat van: a nagyon meleg és a kicsit meleg. Egy régi gázsütőt használok, és túl lusta vagyok ahhoz, hogy méregessem a fokokat. Szóval általában teljes lángon megy a buli.
Na de lássuk azt a tortát, ami csak a nevében horror. Na jó, mondjuk a végén a díszítése tényleg elég horrorra sikerült, de most használtam életemben először használtam ilyen célra cukormázat, ehhez képest egész jó lett. Csak súgok, pókháló akart lenni…
Hozzávalók a piskótához:
- 2 tojás
- 100 g cukor
- 4 evőkanál víz
- 85 g liszt
Hogyan:
- Verd fesz a tojásfehérjét.
- Egy másik edényben verd fel a tojássárgáját a cukorral és 2 kanál vízzel.
- Add hozzá a lisztet és a maradék 2 kanál vizet.
- Óvatosan keverd bele a felvert tojásfehérjét, majd öntsd a keveréket egy kivajazott, kilisztezett tepsibe.
- Tedd be a sütőbe, és süsd készre nagyjából 20 perc alatt (ez a sütőtől is függ). Ne nyisd ki a sütőt legalább az első 15 percben.
- Ha már kész, vedd ki, hagyd kicsit hűlni, majd a formából kivéve hagyd teljesen kihűlni.
- Vágd félbe a piskótát.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 250 g mascarpone
- 1 dl rizskrém/habtejszín
- 1 ½ evőkanál cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- két marék piros gyümölcs (én epret és ribizlit használtam)
Hogyan:
- Verd fel a rizskrémet/tejszínt a cukorral és a vanília aromával.
- Keverd bele a mascarponét, majd a gyümölcsöket is.
- Púpozd a keveréket a tortád aljára, oszlasd el egyenletesen.
- Tedd rá "vissza" a tetejét.

Hozzávalók a csokiöntethez:
- 60 g jó minőségű étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál a rizskrémből/habtejszín
Hogyan:
- A csokit és a vajat forrásban lévő víz felett olvaszd fel és keverd össze a rizskrémmel/tejszínnel.
- Keverd el jól, hagyd egy picikét hűlni.
- Öntsd vele nyakon a tortát. Hagyd megszilárdulni és kihűlni.

Hozzávalók a cukormázhoz (ha használsz):
- 28 g puha vaj
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- 113 g porcukor
- 1 ½ evőkanál író (írót készíthetsz úgy is, ha kb. 2 dl tejhez adsz egy evőkanál ecetet, és pár percig hagyod állni)
Hogyan:
- A vajat verd fel, amíg könnyed, krémes állagú nem lesz.
- Add hozzá fokozatosan a porcukrot, mixeld össze.
- Végül lassú fokozaton verd hozzá a vaníliát és az írót.
- Kanalazd bele egy nyomózsákba vagy más erre való alkalmatosságba, és készítsd el a kívánt mintát (de csak ha teljesen kihűlt már a tortád!)

A végeredmény, bár felvágva nem épp a legcsinosabb, ízre mindenképp megnyerő, nem túl édes, nem túl krémes, inkább pont a köztes állapot. Ha egy rendes tortaforma méretű tortát készítesz, egyszerűen csak duplázz meg mindent, mert ezek a mennyiségek egy kisebb tortára vannak számolva.
Na és persze nem csak Halloween idejére jó ez a desszert, de azért az általam használt koporsóforma máskor kicsit morbid hatást keltene. :)