LaMimieux

Halloweeni horrortorta

2016. október 30. - LaMimieux

Még egyszer réges-régen vettünk egy bájos, koporsó alakú tortaformát. Bár akkor mókás ötletnek tűnt, mondanom sem kell, hogy nem nagyon használtuk, így csak a szekrény aljában lapult. Most azonban a kezembe került, és mivel közeleg a Halloween, így pont illőnek tűnt egy koporsó alakú horrortorta megsütése.

Nem nagyon szoktam tortát sütni, mert a piskóta sütését mindig olyan bonyolult művészetként festik le. Persze, jobban oda kell figyelni a lépésekre, mint más sütiknél, de ettől függetlenül azt hiszem, túl van egy kicsit misztifikálva a dolog.

Na persze arra nem árthat odafigyelni, hogy egy recept elfelezésénél a sütési időt is kicsit, épp csak egy kicsikét csökkenteni kell… A szénfeketére sült piskóta ugyanis nem annyira finom.

Halloween-i horrortorta a lamimieux.com-onSzóval ez a recept a rendes, kerek tortaformás alap fele csak, így megsütni is kevesebb idő kell. Hogy milyen melegnek kell pontosan lennie a sütőnek, azt nem tudom megmondani – bár a receptek mindig megadják, nálam két fokozat van: a nagyon meleg és a kicsit meleg. Egy régi gázsütőt használok, és túl lusta vagyok ahhoz, hogy méregessem a fokokat. Szóval általában teljes lángon megy a buli.

Na de lássuk azt a tortát, ami csak a nevében horror. Na jó, mondjuk a végén a díszítése tényleg elég horrorra sikerült, de most használtam életemben először használtam ilyen célra cukormázat, ehhez képest egész jó lett. Csak súgok, pókháló akart lenni…

Halloween-i horrortorta a lamimieux.com-on

Hozzávalók a piskótához:

  • 2 tojás
  • 100 g cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 85 g liszt

Hogyan:

  1. Verd fesz a tojásfehérjét.
  2. Egy másik edényben verd fel a tojássárgáját a cukorral és 2 kanál vízzel.
  3. Add hozzá a lisztet és a maradék 2 kanál vizet.
  4. Óvatosan keverd bele a felvert tojásfehérjét, majd öntsd a keveréket egy kivajazott, kilisztezett tepsibe.
  5. Tedd be a sütőbe, és süsd készre nagyjából 20 perc alatt (ez a sütőtől is függ). Ne nyisd ki a sütőt legalább az első 15 percben.
  6. Ha már kész, vedd ki, hagyd kicsit hűlni, majd a formából kivéve hagyd teljesen kihűlni.
  7. Vágd félbe a piskótát.
Halloween-i horrortorta a lamimieux.com-on

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g mascarpone
  • 1 dl rizskrém/habtejszín
  • 1 ½ evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • két marék piros gyümölcs (én epret és ribizlit használtam)

Hogyan:

  1. Verd fel a rizskrémet/tejszínt a cukorral és a vanília aromával.
  2. Keverd bele a mascarponét, majd a gyümölcsöket is.
  3. Púpozd a keveréket a tortád aljára, oszlasd el egyenletesen.
  4. Tedd rá "vissza" a tetejét.
Halloween-i horrortorta a lamimieux.com-on

Hozzávalók a csokiöntethez:

  • 60 g jó minőségű étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál a rizskrémből/habtejszín

Hogyan:

  1. A csokit és a vajat forrásban lévő víz felett olvaszd fel és keverd össze a rizskrémmel/tejszínnel.
  2. Keverd el jól, hagyd egy picikét hűlni.
  3. Öntsd vele nyakon a tortát. Hagyd megszilárdulni és kihűlni.
Halloween-i horrortorta a lamimieux.com-on

Hozzávalók a cukormázhoz (ha használsz):

  • 28 g puha vaj
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 113 g porcukor
  • 1 ½ evőkanál író (írót készíthetsz úgy is, ha kb. 2 dl tejhez adsz egy evőkanál ecetet, és pár percig hagyod állni)

Hogyan:

  1. A vajat verd fel, amíg könnyed, krémes állagú nem lesz.
  2. Add hozzá fokozatosan a porcukrot, mixeld össze.
  3. Végül lassú fokozaton verd hozzá a vaníliát és az írót.
  4. Kanalazd bele egy nyomózsákba vagy más erre való alkalmatosságba, és készítsd el a kívánt mintát (de csak ha teljesen kihűlt már a tortád!)
Halloween-i horrortorta a lamimieux.com-on

A végeredmény, bár felvágva nem épp a legcsinosabb, ízre mindenképp megnyerő, nem túl édes, nem túl krémes, inkább pont a köztes állapot. Ha egy rendes tortaforma méretű tortát készítesz, egyszerűen csak duplázz meg mindent, mert ezek a mennyiségek egy kisebb tortára vannak számolva.

Na és persze nem csak Halloween idejére jó ez a desszert, de azért az általam használt koporsóforma máskor kicsit morbid hatást keltene. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lamimieux.blog.hu/api/trackback/id/tr10016040806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása